Doktornő az előadását történeti áttekintéssel kezdte: megcáfolta azt a tézist, miszerint régen nem mostak fogat. Az emberek ugyanis már az ókori Babilonban is fadarabkák segítségével tisztították fogaikat. 800 évvel ezelőtt Kínában találták fel a fogkefe ősét, melynek használata igazán a II. világháború után terjedt el.

Fogainkra egész életünkben szükségünk van. Helyes fogápolással megalapozhatjuk a fogak egészségét, melynek kialakítását már akkor el kell kezdeni, amikor a babánál az első fogacskák áttörik a fogínyt. Azt is fontos tudni, hogy a fogcsíra már a terhesség első hónapjaiban kialakul. Ebben a csírában kezdődik a kálcium felhalmozása, a fog mineralizációja. A fogmosás elhanyagolásának számos következménye van. Ilyen többek között a fogszuvasodás, foglazulás, korai szülés, vetélés. A szakember hasznos tanácsokkal is ellátta a szülőket: felhívta a figyelmüket, hogy lehetőség szerint a kicsiknél minimalizálják az édességeket, a cukros ételek és italok fogyasztását, mivel a tejfogakra is vigyázni kell, meg kell őrizni őket a fogváltásig. Fontos a fogápolás szempontjából is a példamutatás! Fogmosásaink alkalmával segíthetünk elsajátítani a helyes fogmosás technikáját és a napi rutinná válást. 2 éves kortól érdemes évente elvinni a gyermekeket fogorvosi ellenőrzésre, hogy megszokják a közeget, játékosan felfedezzék az ott található eszközöket. Így megelőzhetjük, hogy az első fogorvosi beavatkozás ne egy életre szóló rossz élményként maradjon meg a gyerekekben. A doktornő beszélt az otthoni fogápolás eszközeiről is, mint a fogkefe, fogkrém, szájöblítő szerek, fogselyem. Ezek mellett említést tett a - fogak szempontjából is - helyes táplálkozásról.

Köszönjük szépen doktornőnek a hasznos ismereteket! Bízunk benne, hogy segítségével a későbbiekben is felhívhatjuk a fogápolás fontosságára a szülők figyelmét!